Bejelentés


A nő vagy a férfi az okosabb? Hülye aki mondja... vagy okos enged szamár szenved?


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
Tóth Pétert és Nagysolymosi Annát gépkocsivezetői oktatókat  kérdeztünk meg egy Győri telephelyű autósiskolában hogy mondják el tapasztalataikat, véleményüket, a női és a férfi sofőrképzésnél valyon melyik fél bizonyul jobb tanulónak.- Én: Mondja hallott már olyanról hogy valaki rossz sofőr csak azért mert nő vagy férfi az illető? Vagyis a nemek milyensége befolyásolja a vezetést?


 - N. Anna:  A gépjárművezető képzés elég összetett tevékenység. Bonyolultsága révén nehezen elsajátítható. Csak a gyakorlás hozza el a siker kulcsát és nem pedig a nemi mivoltunk. A britek tesztekkel vizsgálták mindkét nem, az autóvezetés szempontjából fontos készségeit: a térbeli memóriát, tervezést, koncentrációs képességet, a mozgáskontrollt és a szabályok elsajátítását. A nők következetesen jobbaknak bizonyultak a szabályok elsajátításában és a figyelemváltásban, melyből a kutató arra a következtetésre jutott, hogy a nők a volán mögött jobban teljesítenek. Ugyanilyen általános nézet szerint a nők ügyetlenségüknél fogva többször okoznak sérülést autójukon és azok környezetén. Nemzetközi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a biztosítók a nőkkel alacsonyabb díjakat fizettetnek meg, mint a férfiakkal, mivel statisztikák bizonyítják, hogy a hölgyek összességében kevesebb anyagi kárt okoznak.


- Én: De ez "csak" a vezetéstechnikai rész. Hogy állunk a pszichikai, szellemi megterhelésnél? Ott ki az ügyesebb a nő vagy a férfi?


- T. Péter: Hát nem is tudom mit mondjak nem a XXI. Században élünk? Csak mert igazán úgy hangzik ez a kérdés, mintha a parlament elnöknőjét kérdeznénk meg hogy elvégezte-e az általános iskolát. De természetesen válaszolok a kérdésre! Egyértelmű hogy nem attól függ fiú avagy lány az illető, hanem attól, mennyire szorgalamsan tanulja a KRESZ-t. Az országhatáron belüli és azon túli kulturális különbségekről, vezetői szokásokról több komoly terjedelmű tanulmány is született. Például kultúrától függetlenül a világ minden részén jelentkeznek alapvető különbségek a férfi és női autósok között. Ezek hátterében elsődlegesen nem a vezetési készségek, hanem a viselkedéstudomány és a pszichológia világához tartozó tényezők állnak. Bizonyítható, hogy az utakon a férfiak lényegesen agresszívabbak és versengőbbek a nőknél, hajlamosabbak a szabályok megszegésére, szeretnek feltűnősködni és kockáztatni. Az oxfordi tanulmány azt is megjegyzi, hogy mindezen tulajdonságok a férfiak többségében evolúciós maradvány, a ` harc a túlélésért` elveit követő viselkedésmód, ami napjainkig szinte csak annyit változott, hogy meg lett toldva négy kerékkel. A nők vezetési stílusáról szintén egy angol, 1200 résztvevő bevonásával lebonyolított vizsgálat alapján az derült ki, hogy a hölgyek kevesebb kárt tesznek autóikban, kisebb kockázatot vállalnak vezetés közben, jobban felmérik a veszélyeket, ritkábban lépik túl a megengedett maximális sebességet. Mi több, jól értenek a térképolvasáshoz, és előre megtervezik az útvonalaikat.


- Én: Na és a férfi vagy a nő a szorgalmasabb?


- N. Anna: Talán a lányok mintha komolyabban vennék a tanulást, és kissé rátermettebbek lennének úgy vettem észre. Bár kissé bátortalanabbak mint a fiúk, de ez nem baj. Jobban átgondolják mi a következő lépés a vezetésben, míg a fiúk inkább gyerünk hajrá siessünk legyünk túl rajta módon állnak hozzá.


- Én: De most már nem bírom megállni hogy ne kérdezzem meg szerintetek a szőkék tudnak egyáltalán autót vezetni?


- T. Péter: De hát ez csak egy tréfa. Csak nem gondolja komolyan hogy a haj színe befolyással lenne a vezetésre? Ugyanmár kérem! Ha ez így lenne, akkor minden tanoncunknak átfestetnénk a haját mondjuk feketére! (nevetés...) De visszatérve az előzőkhöz még azt elmondanám hogy a felmérések eredményei talán módosíthatnak valamicskét pár téveszmén: A kutatók ugyanis felmérték, hogy az erősebbik nem képviselői 77 százalékkal nagyobb eséllyel veszítik el életüket autóbalesetben, mint a nők. Ennek oka, hogy lényegesen több kockázatot vállalnak, bátrabbak, nagyobb sebességgel vezetnek, és gyakrabban ülnek a volán mögé alkohol befolyása alatt, mint a nők. A hazai tapasztalatok sem mutatnak más képet. A Közleked

te;studományi Intézet felmérése szerint a férfiak évente átlagosan 4,5-szer több balesetet okoznak, mint a nők.


 


- N. Anna:  Egyébként is aki nem tud vezetni annak nem is adnak jogosítványt a kezébe. Vagyis meg lehet nyugodni, akinek van jogosítványa, az nehéz vizsgák árán kapta meg azt, nem a szép mosolyáért vagy a szőke hajáért. A KRESZ szabályai szerint mindenki egyenlő eséllyel indul neki egy útnak, és aki ezt a szabályt nem veszi komolyan, az sajnos az esetek többségében baleseteket okoz. Csak arra akarok kilyukadni, hogy pont az ilyen szabálytalanul közlekedők szokták lehordani azokat akik szabályosan vezetnek és innen ered a szőke hajú nem tud vezetni sablon szöveg amit mondanom sem kell hogy az olyan trehányul vezető férfiak találták ki, akiknek jobban esik másokat piszkálni, mint a saját hibájukon töprengeni. Vagyis ha valaki indokolatlanul bántja a vele egy eséllyel rendelkező autóvezetőt, az valószínűsíthető azért teszi mert a saját hibáitól fél.Ezt nehéz teljes bizonyossággal eldönteni. A fentírt eredmények szerint a nők biztonságosabban és megfontoltabban, a férfiak bátrabban és dinamikusabban autóznak, és általában többet tudnak műszaki szempontból az autókról. Egy biztos, a férfiaknak még szükségük van egy kis időre, hogy megszokják és tolerálják a női vezetőket az utakon. Addig pedig gyártani kéne pár viccet róluk is, ellensúlyozandó a már meglévő mennyiséget, csak mivel a nők nem foglalkoznak ilyen óvodás csúfolódásokkal, inkább engednek mint szenvednek.


 - Én: Köszönöm hogy válaszoltak a kérdéseinkre!


T. péter, N. Anna: Mi köszönjük a felkérést. Örömmel !
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!